Миколаївський фаховий коледж економіки та харчових технологій Четвер, 28.03.2024, 17:40
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту

Ми в соцмережах


Наші контакти
54034 пр. Миру, 18,
м. Миколаїв
тел: (0512)64-71-46, (0512)56-67-11,
факс: (0512) 56-67-03
сайт: //mdkeht.at.ua
E-mail: mdkeht2@ukr.net

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Грудень » 25 » Про Правила прийому до коледжу в 2015 році
11:39
Про Правила прийому до коледжу в 2015 році

     

Правила прийому до коледжу в 2015р. передбачають низку суттєвих змін проти минулого року, що причинене змінами в Умовах прийому до вищих навчальних закладів України затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 15.10.2014р. та затверджених у Міністерстві юстиції України.(коментар) Директор коледжу Олійник А.І 04.11.2014р. Певні зміни відбулися ще й у зв'язку з внесенням змін у процедуру та зміст ЗНО якості освіти у 2015р. Тепер про все послідовно.

 

Перша зміна стосується порядку погодження Правил прийому. Втілюючи задеклароване бажання розширювати автономію ВНЗ Міністерство освіти відмовилось від погодження Правил прийому, надавши це право вченим радам, а у нашому випадку Педагогічній раді, що власне ми сьогодні і робимо. Затверджує Правила прийому як і раніше керівник навчального закладу до 01 грудня, а до 15 грудня їх необхідно розмістити в Єдиній державній електронній  базі освіти (ЄДЕБО).

Далі я зупинюсь на особливостях ЗНО у 2015р., а потім повернусь до Правил прийому.

Особливостями ЗНО у 2015р. є їх відмінності у порівнянні з 2014р., яких налічується не так багато – 5, але вони є суттєвими.

По-перше, зменшується кількість предметів, які виносяться на ЗНО. У квітні – липні 2015р. тестування відбудеться з української мови і літератури, історії України, математики, біології, хімії, фізики, географії, російської мови та однієї з іноземних мов (за вибором) – англійська, німецька, французька, іспанська. Немає зарубіжної літератури і всесвітньої історії. Як і в 2014р. абітурієнти повинні вибрати 4 предмета серед яких обов′язковий – українська мова і література.

По-друге, з двох предметів: українська мова і література і математика, запроваджуються тести двох рівнів – базового та поглибленого. Обирають відповідний рівень абітурієнти під час реєстрації в залежності від того, який рівень буде необхідний при вступні на бажаний напрям підготовки у обраний вуз, що повинно бути зазначене у Правилах прийому до вузу.

По-третє, якщо у 2014р. випускники 11-х класів, які не мали наміру вступати до  ВНЗ ІІІ-ІУ рівнів акредитації, могли не реєструватися на ЗНО, то в 2015р. реєстрація на ЗНО з української мови і літератури обов′язковою, адже  результати ЗНО з цієї дисципліни зараховуватимуться як результати ДПА, точніше ДПА у 2015 році буде проведене у формі ЗНО. Самі тести з української мови будуть містити три рівні завдань: для ДПА, для базового та для поглибленого рівнів. Випускники, які не мають наміри вступати у ВНЗ вибирають один, перший рівень, відповідно інші – перший і другий чи всі три.

По-четверте, у 2015р. вводиться нова шкала оцінювання – поріг «склав не склав». Нагадаю, що у минулорічних ЗНО теж був поріг 124 бали, який викликав багато «розмов»; чому саме обрано 124 і чому абітурієнт, який набрав 123,5 «гірший» за попереднього. Як аргумент приводився ефект (бал) «сліпого вгадування», який при такій кількості балів (124) перевищує бал свідомо виконаного тесту, наприклад, з математики, фізики та історії України відповідно: 132,5; 130,5; 124 бала.

Суть розрахунку порогу (склав – не склав) ви можете зрозуміти зі статті в інтернеті «Визначення результатів ЗНО: старі проблеми та нові перспективи», автор Валерій Бойко, начальник відділу УЦОЯО.

Важливо зауважити, що введення порогу науково обґрунтовано, досконало опрацьовано та повністю виключає ефект «сліпого вгадування», тобто значно підвищить об′єктивність та відповідність результатів ЗНО фактичним знанням вступника. Таким чином, після проведення тестування з конкретної дисципліни групою експертів (не менше 10) за спеціальною методикою буде визначений поріг (кількість балів), якому буде присвоєний номінал 100, хто його подолає, отримає оцінку з конкретної дисципліни за шкалою від 100 до 200 балів.

З усього вище зазначеного логічно витікає п′яте нововведення – у 2015р. при вступі до ВНЗ будуть враховуватися сертифікати ЗНО лише 2015 року.

І ще одне, оскільки мінімальний бал предмету сертифіката не може бути нижчим порогу 100 балів, а сертифікат з української мови і літератури є обов′язковим для вступника на всі напрями у всі вузи, то отримавши менше 100 балів на ЗНО з цієї дисципліни складати далі ЗНО не має сенсу.

Правила прийому до коледжу складаються з 19 розділів 6 додатків і налічують 33 аркуша. Над їх розробкою працювали члени приймальної комісії, це абсолютно логічно, тому що згідно Правил прийому організацію прийому вступників до коледжу здійснює приймальна комісія.

Приймальна комісія працює згідно Положення про приймальну комісію, яке затверджує директор коледжу і він сам є головою цієї комісії.

У ІІІ розділі Правил прийому зазначено які категорії вступників мають право вступати до нас на навчання. Це, по-перше, вступники з базовою загальною середньою освітою з одночасним здобуттям повної загальної середньої освіти, вони здають вступні екзамени. По-друге, вступники на базі повної загальної середньої освіти, які мають право вступати на вакантні місця другого курсу у разі пред′явлення сертифікату з двох предметів: української мови і літератури та математики.

Бути зарахованими на вакантні місця в групи ІІ курсу мають право і вступники, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень кваліфікованого робітника, при наявності повної загальної середньої освіти, при умові вступу на споріднену спеціальність.

Випускників професійно-технічних навчальних закладів (ліцеїв) ми маємо право приймати на перший курс (скорочений термін) на навчання за спорідненою спеціальністю, при наявності повної загальної середньої освіти, як на заочну, так і на денну форму навчання. Для них ми розробляємо та затверджуємо окремий навчальний план.

Зауважу, що для випускників професійних ліцеїв, навчання на денній формі за скороченим терміном вигідне, адже вони уникають процедури обов′язкового працевлаштування.

В Умовах прийому до вищих навчальних закладів немає заборони вступу випускників 11-х класів на перший курс на основі базової загальної середньої освіти. Очікується, що у 2015р. випускників 11-х класів, які не пройдуть поріг «склав – не склав» буде достатньо, тому їм будемо пропонувати складати екзамени на базі 9 класів.

Хочу звернути Вашу увагу на одну особливість нинішнього прийому. Міністерство освіти і науки дозволило у 2015р. випускникам коледжів, молодшим спеціалістам вступати до університетів на 2-3-й курси зі скороченим терміном навчання на споріднені спеціальності без ЗНО, при цьому ВУЗ сам визначає форму вступного випробування. Ця норма раніше була скасована новим Законом «Про вищу освіту».

У розділі 5 Правил прийому вказані строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання. Тут  варто виділити три категорії вступників. Перша – ті, хто здають вступні екзамени. Це вступники із базовою загальною середньою освітою, вступники 11-х класів, у яких є захворювання, які були перешкодою для проходження ЗНО, що підтверджується відповідною медичною посвідкою, окремі категорії «Чорнобильців», які мають право на співбесіду та випускники професійних ліцеїв, що вступають на скорочений термін та денну форму навчання. Прийом заяв та документів цієї категорії вступників проводиться у терміни з 10 по 24 липня. З 25 по 1 серпня для них проводяться вступні екзамени.

Друга категорія – це випускники 11-х класів, які пройшли ЗНО та претендують на зарахування на вільні місця ІІ курсу. Для них прийом заяв та документів закінчується 1 серпня.

І третя категорія – це заочники. Для них прийом заяв та документів починається 10 липня, закінчується 10 серпня, вступні іспити (співбесіда) проводяться з 11 по 14 серпня і зарахування на навчання за рахунок державного фінансування, якщо таке буде, проводиться 22 серпня, в за рахунок юридичних і фізичних осіб – 25 серпня.

На денну форму навчання зарахування проводиться у терміни:

  • на навчання за рахунок державного фінансування – 8 серпня;

  • на навчання за рахунок юридичних і фізичних осіб – 14 серпня.

Зміни у порівнянні з минулорічними правилами відбулися і в порядку прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі, що зазначено у розділі 6 Правил прийому. З переліку документів видалено медичну довідку ф-№83-о. Як і раніше вступник має право подати заяви та документи у 5 вишів на 3 напрями (спеціальності) у кожному. Але тепер при подачі заяв він повинен визначити пріоритети (1,2,3). Наприклад, студент обирає у нас «бухгалтерський облік» - 1-й пріоритет, «товарознавство і комерційна діяльність» - 2-й, «виробництво хліба» - 3-й. Якщо студент після опублікування першого рейтингового списку побачить себе у прохідній частині щодо зарахування на місця державного фінансування по першому пріоритету, то його запити на «товарознавство і комерційна діяльність» та «виробництво хліба» скасовуються, але право вчитися по цих спеціальностях на контракті він зберігає. Відповідно, якщо в прохідну частину рейтингу вступник попадає за другим пріоритетом, то для нього скасовується запит за третім пріоритетом, зате ще залишається – за першим, де він може піднятися в рейтингу після першої хвилі зарахування. Це значно полегшить роботу приймальних комісій, та слугуватиме більш свідомому вибору спеціальностей вступником відповідно своїм інтелектуальним здібностям. Ще одним нововведенням є вже мною згадуване, що на розгляд приймаються сертифікати лише 2015р. з кількістю балів по навчальній дисципліні не менше 100 (думаю, що дисципліни з яких вступник набере менше 100 балів у сертифікат вписуватися не будуть).

Після розгляду поданих документів та перевірки достовірності балів сертифіката в ЄДЕБО приймальна комісія приймає рішення про допуск вступника до участі у конкурсі протягом трьох робочих днів з дня реєстрації заяв (заяви) в ЄДЕБО (заява реєструється в день подачі), але не пізніше 01 серпня. Інформація про допуск до участі у конкурсі розміщується на інформаційних стендах приймальної комісії та WEB-сайті коледжу.

Щодо розділу «Організація і проведення конкурсу» (Розділ 7), відзначаю основне.

Вступники на основі базової загальної середньої освіти складають екзамени з української мови (диктант) та математики (тестування на ПЕОМ). Оцінювання проводиться за 12 бальною шкалою. Конкурсний бал складається з суми балів за екзамени та середнього бала свідоцтва про базову загальну середню освіту. При цьому максимальний конкурсний бал становить 36.

Вступники на основі повної загальної середньої освіти, які складають вступні екзамени з української мови та літератури і математики, оцінюються за 12 бальною шкалою з послідуючим переводом у 200-бальну та після застосування вагових коефіцієнтів навчальних дисциплін, отримують конкурсний бал за формулою:

КБ=0,5У+0,4М+0,1А, де

У – бал за екзамен з української мови за 200-бальною шкалою;

М – бал за екзамен з математики за 200-бальною шкалою;

А – середній бал атестата за 200-бальною шкалою.

Для переводу оцінок з 12 бальної шкали оцінювання у 200 бальну застосовується таблиця відповідності наведена у додатку 3 до Умов прийому.

Вступники на базі повної загальної середньої освіти, які мають право на дозарахування на вакантні місця 2-го курсу та подають сертифікат ЗНО з української мови та літератури і математики отримують конкурсний бал за формулою:

КБ=0,5У+0,4М+0,1А

Вступники, які мають право вступу на підставі співбесіди, отримують рекомендацію до вступу. Вступники, які не отримали рекомендацію за результатами співбесіди і які подали до приймальної комісії сертифікати ЗНО, мають право брати участь у конкурсі на загальних засадах.

Розділ 9 «Проведення вступних екзаменів та фахових випробувань» не зазнав значних змін у порівнянні з минулорічними Правилами прийому. Варто відзначити, що вступники один раз складають екзамени з української мови та математики і з отриманими балами претендують на вступ по трьох спеціальностях. Програми вступних фахових випробувань необхідно розмістити на WEB-сайті коледжу та у приймальній комісії. Особи, які без поважних причин не з′явились на вступні випробування, особи, знання яких було оцінено нижче 4-х балів до участі у наступних вступних випробуваннях не допускаються.

Перескладання вступних випробувань не допускаються.

Нарешті ми підійшли до зарахування на навчання (розділи 11 – 18 Правил прийому). Правила прийому зберігають право на зарахування поза конкурсом осіб у такій послідовності:

  • особи, яким надане таке право згідно Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

  • інваліди I та II груп та діти-інваліди віком до 18 років;

  • «Чорнобильці»;

  • особи, які мають на те право згідно із Законом України "Про підвищення престижності шахтарської праці".

Звертаю увагу, що серед перелічених категорій вступників немає дітей-сиріт, тобто правом зарахування поза конкурсом вони не користуються.

Наступним у черговості зарахування при однаковому конкурсному балі з особами, які беруть участь у конкурсі на загальних засадах перебувають у порядку слідування:

  • особи, яким надане таке право згідно Закону України "Про охорону дитинства";

  • особи, яким відповідно до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" надане таке право;

  • особи, яким відповідно до Указу Президента України від 21 лютого 2002 року № 157 "Про додаткові заходи щодо посилення турботи про захисників Вітчизни, їх правового і соціального захисту, поліпшення військово-патріотичного виховання молоді" надане таке право;

  • особи, яким відповідно до Указу Президента України від 12 вересня 2007 року № 849 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 вересня 2007 року "Про основні напрями фінансового забезпечення заходів щодо підвищення життєвого рівня населення у 2008 році" надане таке право.

З урахуванням вище зазначеного до 12.00 год. 2 серпня приймальною комісією з ЄДЕБО повинен бути сформований та оприлюднений на інформаційних стендах комісії та WEB-сайті коледжу рейтинговий список вступників, які вступають на денну форму навчання. Список формується за категоріями:

  • поза конкурсом;

  • за результатами співбесіди;

  • за конкурсом,

а в межах категорії за конкурсним балом від більшого до меншого.

Далі все просто. Вступники, які  рекомендовані на навчання за рахунок державного фінансування до 18.00год. 6 серпня повинні надати оригінали сертифікату та документів про освіту і освітньо-кваліфікаційний рівень, свідоцтво про народження, свідоцтво про базову загальну середню освіту тощо. Неподання документів веде до втрати права на навчання за рахунок державного фінансування за рекомендованим і наступним (наступними) пріоритетами, при цьому зберігається право за попереднім пріоритетом та право на навчання за рахунок юридичних та фізичних осіб.

Оновлений список рекомендованих до зарахування оприлюднюється не пізніше 12.00год. 07 серпня. Знову процедура подачі оригіналів і зарахування на навчання за рахунок державного фінансування до 12.00год. 8 серпня, а за кошти юридичних і фізичних осіб – 14 серпня.

З інших питань, що заслуговують на увагу в Правилах прийому варто зазначити наступні.

Вступник, в разі  незгоди з результатами вступних екзаменів має право на апеляцію, яку розглядає апеляційна комісія, затверджена директором коледжу з числа фахівців, які не входять до складу приймальної комісії. Рішення апеляційної комісії остаточне. При цьому перездача екзамену не допускається.

Студент має право одночасно навчатися у двох вузах, на денному і заочному відділеннях, причому лише в одному за рахунок державного фінансування. Особа не може двічі отримати вищу освіту за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем окрім випадків, коли вона за станом здоров′я не може виконувати функції за отриманою спеціальністю, що підтверджується необхідними медичними посвідками.

Накази на зарахування до коледжу формуються в ЄДЕБО, підписуються директором та оприлюднюються на стендах приймальної комісії та WEB-сайті коледжу.

Вступники від моменту зарахування можуть бути відраховані за власним бажанням, або як такі, які не приступили до занять без поважних причин протягом перших десяти днів від їх початку. На звільнені місця зараховуються особи з числа вступників, яким було відмовлено в зарахуванні по причині відсутності місць, причому на звільнені місця дозволяється зараховувати осіб з інших спеціальностей за умови збігу конкурсних предметів. Остаточне зарахування на звільнені місця проводиться не пізніше 17 вересня року вступу.

Студенти, які складали іспити в інших вузах можуть зараховуватись на навчання до коледжу лише у випадку, якщо співпадають назви навчальних дисциплін з яких проводились екзамени, та якщо вони подавали документи до нас.

Вступники, які претендують на дозарахування на 2-й курс на базі повної загальної середньої освіти, пред′являють сертифікат з української мови та літератури і математики. У минулорічних правилах вони могли замість математики пред′явити і інші предмети з переліку, вказаного в додатку.

На засіданнях приймальної комісії мають право бути присутніми представники ЗМІ та громадські спостерігачі у разі, якщо перші звертаються до голови приймальної комісії не пізніше ніж за 3 години до початку засідання, а другі – яким право присутності надано Міністерством освіти і науки України.

З повним текстом Правил прийому до коледжу в 2015 році можна ознайомитися тут >>>скачати

 

Переглядів: 2407 | Додав: админ | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Офіційні вебсайти


Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz